KANSEN MET DATA

Zie jij kansen om jezelf EN anderen gelukkig te maken door het slim benutten van data? Bij voorkeur op gebied van duurzaamheid en senioren. Laat het ons weten met het invullen van het formulier.

Ik heb een gaaf idee voor een Duurzaam of Ouderenwelzijns initiatief

Signaleer eenzaamheid / zorg behoefte

Mogelijke resultaten : lagere kosten voor zorg, meer mensen die in hun eigen huis kunnen blijven, minder schaarste aan beschermd wonen voorzieningen

Geinspireerd door een presentatie van het adviesburo Gartner kwam ik op het volgende idee. Stel je voor dat je sensoren plaatst op de leiding van een waterkraan - bij het aanrecht. Dan kan je daaruit mogelijk afleiden hoe het met hun gaat en of ze aandacht nodig hebben. Immers, als er geen water door de leiding stroomt en er zou toch iemand moeten zijn dan is dat vreemd. De sensor reageert op een plotselinge temperatuur verandering. Die krijg je als je de kraan openzet, of het nu koud of warm water is.

Voedselbank - bespaar op onderhoudinspanning

Mogelijk resultaten : minder inspecties nodig van koelapparatuur, minder verlies van voedsel.

Geinspireerd door een oproep op de website Rotterdam Vrijwilligers kwam ik op het idee om sensoren te plaatsen in de opslaglocaties van de voedselbank. Zodra een koelkast onder de norm komt gaat een alarm af en kan er direct actie ondernomen worden.

De klussenknop voor een praatje en een daadje.

Mogelijk resultaten: betere band met je ouders, minder druk op mantelzorgers, gelukkigere ouders.

Heel veel kinderen hebben weinig tijd of gelegenheid om hun ouders frequent te bezoeken om klusjes voor hun te doen. Dat kan iets eenvoudigs zijn als het ophangen van een schilderij, helpen met een app op de Ipad of een plafondje witten. Als kind kan je nu je ouders een 'klussenknop' kado doen. Deze knop stuurt een signaal naar een klussendienst die vervolgens met jouw ouders contact opnemen en langs gaan voor een praatje en een daadje. Zo krijgen jouw ouders extra aandacht en een klusje gedaan, met dank aan hun kinderen. Zodra de klus gedaan is krijg jij als kind een notificatie met een 'smiley' van je ouders! Wat wil je nog meer?

Welkom stoplicht horeca

Mogelijke resultaten : beter benutten van de capaciteit van een bar of restaurant. Meer bezoek. Niet meer voor een gesloten deur staan.

Als je nu naar een bar of restaurant wilt dan weet je niet direct of daar nog plek is. Je wilt ook niet naar al te drukke bars. En als je dan toch op pad gaat dat wil je niet voor niks voor een te volle bar staan. Wat zou het toch mooi zijn als je op de kaart kan zien welke bars nog bezoek kunnen hebben (en open zijn), en dat als stoplicht op de kaart geplot.